Import Delikatesów Centrum

Napisałem do Delikatesów Centrum z prośbą o udostępnienie listy sklepów, w odpowiedzi dostałem plik excela z adresami wszystkich sklepów. Jest kilka rzeczy które chciałbym omówić.

1. Licencja. @Mateusz_Konieczny potwierdził, że mailowa zgoda na dodanie danych do OSM jest wystarczająca, lecz zastanawiałem się też nad dodaniem godzin otwarcia. Nie dostałem ich w pliku, ale są na stronie Sklepy Delikatesy Centrum - godziny otwarcia, skąd można je dopasować do konkretnych sklepów, pytanie czy jeśli nie dostałem ich w mailu, czy możemy je legalnie wygorzystać?
  2. Czy zna ktoś narzędzie którym szybko można wyciąnąć współrzędne geograficzne z 1488 adresów? Współrzędnie są też na stronie Sklepy Delikatesy Centrum - godziny otwarcia, ale z tego co mniej więcej patrzyłem, nie są zbyt dokładne, więc chyba lepiej znaleźć je po adresach, jeśli istnieje odpowiednie narzędzie.
  3. Czy jest ktoś zainteresowany, żeby pomóc w dodawaniu tych sklepów? Na pewno jestem w stanie dodać część z nich, ale może być ciężko samemu sprawdzić prawie 1500 sklepów :wink:

7 posts - 5 participants

Read full topic

Ce sujet de discussion accompagne la publication sur https://community.openstreetmap.org/t/import-delikatesow-centrum/99385