Pytam w imieniu Kamienne Krzyże Bruśnieńskie | OpenStreetMap.
Kontekst: powiadomiłem użytkownika aby nie nadawał krzyżom nazw opisowych (Kamienny Krzyż) tylko przekazał materiał w odpowiednim tagu. Dostałem taką odpowiedź, która jednocześnie jest pytaniem na które nie do końca wiem jak odpowiedzieć. Doszliśmy do wniosku, że najlepiej będzie zapytać na forum.
Dzień dobry, dziękuję za uwagę związaną z kamiennym krzyżem. Zajmuję się ich inwentaryzacją, interesują mnie głównie te bruśnieńskie, mam ich około tysiąc zinwentaryzowanych. Chcę je wszystkie z czasem nanieść na openstreet map. Zanim zacznę robić to masowo, muszę opracować sposób nazywania obiektów. Testowałem między innymi w TikTok umieszczanie pinesek z krzyżami na filmikach i pojawił się problem, że zasadniczo każdy musiałby mieć unikatową nazwę, by się zorientować, który to krzyż, inaczej wyskakuje np 10 obiektów o nazwie krzyż np w Werchracie. Jeżeli jest ich na obecną chwilę około tysiąca, to robi duży problem. Tymczasem coraz więcej aplikacji korzysta z takich map i utrudnione jest oznaczanie obiektów.
Czy macie jakiś pomysł jak identyfikować takie krzyże?
17 posts - 8 participants
Ce sujet de discussion accompagne la publication sur https://community.openstreetmap.org/t/nazwy-kamiennych-krzyzy/8793