Уточнення нашої позиції стосовно редагування під час війни

Шановна спільното!

В тепер вже закритому топіку Russian–Ukrainian war було поставлено питання щодо уточнення відповідної сторінки у Вікі (Russian–Ukrainian war - OpenStreetMap Wiki).

На даний час це питання набуло гостроти, бо продовжується масова руйнація мапи, і я думаю, що якщо ми сформулюємо наші підходи, то ми можемо просити спільноту допомогти нам, скажімо, боротися з вандалізмом.

Тож, я поки копіюю як є свій список:

1. Ukrainian community is against mass-removal of name:ru tags. It is clearly a vandalism
  2. Since the active phase of the war started, there were several users who mass-removed things. DWG found over 7000 accounts linked just to one person. There were others, though not at this scale.
  3. The Ukrainian community had a hard hit in the sense that number of mappers has significantly dropped. At some periods, there was close to no human presence on OSM.
  4. All recent attempts to mass-remove things are reported to DWG once we learn about them
  5. Old edits are difficult to revert
  6. Automated edits must be discussed in the community, but that is not always followed by individuals

Тепер, для обговорення, я перекладу список як він є, щоби спільнота могла долучитися до обговорення, бо не всі добре володіють англійською:

1. Українська спільнота проти масових знищень теґу name:ru. Це вважається явним вандалізмом.
  2. З початку активної фази війни, декілька користувачів почали масово видаляти теґи та об’єкти з мапи. DWG викрила більше 7000 акаунтів, пов’язаних з одним користувачем. Також були і інші, але з меншим розмахом.
  3. Українська спільнота зазнала сильного удару у сенсі, що кількість маперів значно впала. Подекуди на ОСМ взагалі не було присутності людей зі спільноти.
  4. Усі нещодавно виявнені спроби масового забирання речей з мапи були звітовані до DWG, якщо ми про них дізналися.
  5. Старі зміни (мова йде про місяці, або навіть півтора року) важко відкотити.
  6. Автоматичне редагування мапи мусить бути спочатку обговорене зі спільнотою, хоча деякі користувачі ігнорують це правило.

Як на мене, то у такому вигляді список не годиться для Вікі, тож, давайте обговорювати та поліпшувати його.

15 posts - 6 participants

Read full topic

Ce sujet de discussion accompagne la publication sur https://community.openstreetmap.org/t/topic/102348