Jak się zabrać do rozwiązania takiego problemu:
W województwie świętokrzyskim ponad 10 lat temu wyznaczone były dwa szlaki rowerowe: “Miejsca Mocy” i “Szlak Architektury Obronnej”. To był projekt Urzędu Marszałkowskiego, który potem popadł w zapomnienie. Aktualnie oba te szlaki nie istnieją w terenie: nie ma już żadnych oznaczeń, natomiast nie zostały formalnie zlikwidowane, tylko zaniknęły przez nieużywanie / nieutrzymanie. To jednak oznacza, że ich ślady ciągle straszą na jakichś samorządowych geoportalach. Te szlaki polegały na stawianiu tabliczek przy zwykłych drogach, nie było dedykowanej infrastruktury.
Na OSM naniesione są oba te szlaki (ze skrótami MM i SAO), przez co wprowadzają w błąd użytkowników mapy, którzy szukają w terenie nieistniejących szlaków. Zgodnie z zasadami OSM skoro nie istnieją w terenie, to nie powinny być oznaczone.
Próbowałem je kiedyś kasować, to niestety ktoś je potem przywrócił. Nie wiem czy pomyślał, że kasowanie ich jest wandalizmem, czy też po prostu wgrał jakiś import danych.
Stąd moje pytanie: Jak można się pozbyć tych szlaków z mapy? Czy należy to gdzieś najpierw zgłosić i uzyskać konsensus? Czy po prostu kasować i pilnować, żeby nikt nie przywrócił?
5 posts - 3 participants
Ce sujet de discussion accompagne la publication sur https://community.openstreetmap.org/t/usuniecie-nieistniejacych-szlakow-rowerowych-w-woj-swietokrzyskim/96838